Soki warzywno-owocowe to nie tylko bardzo smaczny i orzeźwiający napój, ale też świetne źródło witamin i mikroelementów. Picie soków może być dobrym uzupełnieniem diety, szczególnie dla osób dbających o swoje zdrowie. Najlepiej pić świeże soki, wyciśnięte z warzyw i owoców za pomocą wyciskarki. Warto wiedzieć jak przygotować sok oraz jak go przechowywać, by cieszyć się pełnią smaku i korzystać ze składników odżywczych. Sprawdź nasze przepisy na soki na odchudzanie!
Dlaczego warto pić świeżo wyciskane soki?
Soki z wyciskarek stanowią prawdziwe lekarstwo. Zawierają one naturalne składniki aktywne, takie jak karotenoidy, flawonoidy, kwas fenolowy i antyoksydanty. Karotenoidy działają pozytywnie na oczy i skórę – spożywanie soków z marchwi może sprawić, że nasza skóra będzie bardziej odżywiona i elastyczna oraz nabiera naturalnego kolorytu. Antyoksydanty to cenne elementy, korzystnie wpływające na zwalczanie wielu chorób, w tym nowotworowych. Soki warzywno-owocowe są lepiej przyswajalne niż ich „całość” i bogate w enzymy. Ponadto charakteryzują się niższymi wartościami kalorycznymi niż napoje czy soki gotowe, a przy tym są bardziej sycące. Dla osób walczących ze zbędnymi kilogramami powinny być one podstawowym elementem codziennej diety.
Łączenie owoców i warzyw daje możliwość wykorzystania ich wszystkich prozdrowotnych cech. Przykładowo sok z jarmużu, szpinaku i cytryny jest bogaty w żelazo, które pomaga utrzymać odpowiedni poziom tego pierwiastka we krwi. Brokuły natomiast połączone z pomidorami dostarczają organizmowi niezbędnych antyoksydantów, chroniących przed uszkodzeniami oksydacyjnymi. Soki warzywne i owocowe to lekkostrawna alternatywa dla posiłków oraz doskonała forma profilaktyki zdrowotnej.
Sprawdź też: Co jeść na diecie?
Przepisy na odchudzające soki z wyciskarki
Poznaj kilka przepisów na soki, które wspomogą proces odchudzania
Sok na odchudzanie
Sok z buraka, ogórka i imbiru to nie tylko smaczny napój, ale także doskonały sposób na odchudzanie. Imbir zawiera związki aktywujące metabolizm tłuszczów, co przyczynia się do szybszej utraty wagi. Ogórek jest źródłem cennej wody i składników mineralnych, dzięki czemu pomaga uzupełnić niedobory płynnego składnika w organizmie oraz obniża ilość spożywanych kalorii.
Składniki
- 3 marchewki,
- 1 ogórek,
- kawałek imbiru,
- 1 burak.
Sok wspomagający trawienie
Soki wyciskane z owoców tropikalnych są nie tylko doskonałym źródłem witamin. Mango, papaja i pomarańcza to mieszanka bogata w błonnik rozpuszczalny, który pomaga w procesach trawiennych. Dodatkowo mają w sobie dużo energii, dzięki czemu mogą być idealnym uzupełnieniem codziennych posiłków.
- 1 pomarańcza,
- 2 mango,
- limonka,
- 1 papaja.
Po przelaniu soku do szklanek można dodać listki świeżej mięty.
Sok oczyszczający organizm
Soki owocowe są świetnym sposobem na zaspokojenie głodu lub przyjemne podkręcenie smaku. Zrobienie ich samodzielnie jest proste i daje wiele korzyści zdrowotnych, takich jak duża ilość witamin, pektyn (rozpuszczalny błonnik) oraz niskokaloryczność. Można je wycisnąć z ulubionych warzyw i owoców, takich jak jabłka, gruszki czy cytrusy. Tak przygotowane napoje są lepsze od gotowych soków w kartonach. Dodatkowo oczyszczają organizm i dostarczają energii do dalszej aktywności fizycznej.
- 3 pomarańcze,
- 1 grejpfrut,
- 2 jabłka,
- 1 gruszka.
Nie zapominaj też, że podstawą diety odchudzającej jest woda! Dowiedz się, jaką wodę kupować.