Jaką wodę pić? 

4 min czytania

jaką wodę pić

Woda jest jednym z najważniejszych składników, który musimy dostarczać organizmowi każdego dnia. Odgrywa ona bardzo ważną rolę w naszym życiu – pomaga odświeżyć nasze ciało i ukoić pragnienie, a także usuwa toksyny i nawilża skórę. Co więcej, woda ma wpływ na wydolność fizyczną i umysłową, gdy jest spożywana w odpowiednich ilościach. Jednak rodzi się pytanie: jaka woda będzie dla nas najlepsza? Przeczytaj nasz artykuł i znajdź odpowiedź!

Wpływ wody na organizm

Nasz organizm składa się z wody w 60-70 proc. Jej ilość w nas jest uzależniona od płci i wieku. U mężczyzn jej proporcje są większe, natomiast u kobiet mniejsze. Jednak każda osoba potrzebuje jej w takim samym stopniu. Woda:

  • bierze udział we wszelkich funkcjach naszego organizmu,
  • jest niezbędna do przebiegu metabolizmu i usuwania produktów końcowych,
  • reguluje temperaturę ciała,
  • pomaga oddychać,
  • amortyzuje stawy i chroni narządy,
  • dostarcza składników odżywczych do komórek oraz rozpuszczalnych witamin do ich lepszego wykorzystania przez narządy.

Bez odpowiedniej ilości wody następuje zaburzenie gospodarki elektrolitowej i metabolicznej naszych komórek.

Woda ma także wpływ na nasz wygląd:

  • spłyca zmarszczki,
  • nawilża skórę,
  • hamuje rozwój cellulitu.

Ponadto:

  • orzeźwia,
  • dodaje energii,
  • poprawia koncentrację.

Wodzie zawdzięczamy również zapobieganie wielu chorobom, np.:

  • chorobom serca,
  • zapaleniu pęcherza,
  • nadciśnieniu,
  • cukrzycy typu II.

Czytaj też: Sok wstawaj chudsza!

Woda a objawy odwodnienia

Badania wykazały, że nawet zanim poczujemy pragnienie, nasz organizm jest już lekko odwodniony. Świadczą o tym takie objawy, jak:

  • zmęczenie,
  • zaburzenia koncentracji,
  • bóle głowy,
  • spadek uwagi i czujności,
  • rozdrażnienie.

Deficyt wody w organizmie może skutkować także:

  • bolesnymi zaparciami,
  • uczuciem pragnienia,
  • popękanymi ustami,
  • wysokim ciśnieniem,
  • suchością skóry,
  • zapadniętymi oczami,
  • chronicznym zmęczeniem.

Według ekspertów, brak nawet 2% wody może mieć negatywny wpływ na zdolność do szybkiego przyswajania nowych informacji. Gdy ubytek wody osiągnie 20%, może to prowadzić do śmierci. 

Do odwodnienia organizmu może dojść w wyniku:

  • biegunki,
  • wymiotów,
  • stosowania leków odwadniających,
  • wysokiej aktywności fizycznej.

Dodatkowo w naszym organizmie zachodzą różne procesy i reakcje, które w skali dnia pochłaniają ok. 2 litrów wody. Jednocześnie część wody jest tracona wraz z potem.

Ile wody dziennie pić?

Wodę powinno pić się niewielkimi porcjami w ciągu całego dnia, niezależnie od pogody i nie czekając aż najdzie nas ogromne pragnienie. Zdecydowanie najwięcej pić powinni sportowcy, kobiety w ciąży oraz karmiące piersią, a także ci, którzy narażeni są na ekstremalnie gorące warunki pogodowe.

Jaką wodę wybrać?

Jasne jest, że woda to podstawa każdej diety. Problem pojawia się przy wyborze jej rodzaju. Na rynku dostępnych jest ich całe mnóstwo. Znaleźć możemy m.in.:

  • wody mineralne,
  • wody gazowane,
  • wody źródlane,
  • wody smakowe,
  • wody fit.

Konsumenci często sięgają po wodę mineralną, jednak sam napis „woda mineralna” na etykiecie nie oznacza automatycznie, że zawiera ona minerały. W rzeczywistości producenci wody starają się dopasować smak produktu do preferencji konsumentów, aby móc go sprzedać. Dlatego też warto upewnić się, że posiadany produkt ma też odpowiedni skład chemiczny i zawiera naturalne składniki potrzebne do zachowania zdrowia.

Przeczytaj też: Jak pozbyć się tkanki tłuszczowej.

Skład wody mineralnej

Jeżeli jesteśmy zainteresowani wypiciem naturalnej wody mineralnej, powinniśmy zwrócić uwagę na jej poziom mineralizacji. Wyróżniamy trzy rodzaje wody mineralnej ze względu na ilość minerałów, które się w niej znajdują:

  • woda niskozmineralizowana – zawiera do 500 mg/l składników mineralnych,
  • średniozmineralizowana – od 500 do 1500 mg/l soli mineralnych,
  • wysokozmineralizowana ponad 1500 mg/l.

Czy warto czytać etykiety na wodzie butelkowanej?

Woda wysokozmineralizowana powinna być spożywana tylko od czasu do czasu, aby uzupełnić ubytki pierwiastków. Należy unikać podawania jej dzieciom, jak również gotowania na niej potraw. Jej stosowanie może prowadzić do nagromadzenia się osadu kamienia w urządzeniach AGD oraz w naszym organizmie. Z tego powodu na co dzień lepiej postawić na wody nisko- lub średniozmineralizowane ze zrównoważonym składem mineralnym, które są zalecane do codziennego użytku. 

Woda mineralna

Wody mineralne pochodzą z głębszych warstw ziemi, są starannie chronione przed wpływem zanieczyszczeń pochodzących z otoczenia. Ich skład chemiczny uznany jest za idealnie bezpieczny dla ludzi i bogaty w witaminy, minerały i inne pierwiastki śladowe konieczne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Woda źródlana

Woda źródlana charakteryzuje się mniejszą mineralizacją w porównaniu do wody butelkowanej, ponieważ jej zawartość składników mineralnych jest zwykle niższa. Przekracza ona zazwyczaj 200-500 mg/dm3. Nadaje się ona do picia przez dzieci i można przygotowywać na jej bazie posiłki dla najmłodszych.

Woda stołowa

Unikajmy picia wody stołowej, ponieważ jej jakość smakowa i odżywcza pozostawia wiele do życzenia. Jest to pochodząca z kranu lub niskozmineralizowana woda mineralna, która w procesie produkcyjnym jest łączona z dodatkiem wysokozmineralizowanej wody mineralnej aby uzyskać złożony skład pierwiastków. Woda stołowa sprawdzi się jedynie dla osób aktywnych fizycznie oraz tych, które muszą pracować w trudnych warunkach termicznych.

Woda gazowana czy woda niegazowana

Ten wybór zależy jedynie od własnych preferencji smakowych. Należy pamiętać jednak, że pewne grupy osób nie powinny pić wody gazowanej. Nie jest ona polecana dla:

  • osób z problemami gastrycznymi,
  • dzieci,
  • kobiet karmiących oraz w ciąży.

Woda gazowana nie jest zalecana również przy:

  • problemach żołądkowych,
  • stanów pooperacyjnych,
  • problemów ze strony przewodu pokarmowego.

Wody smakowe

Jeśli chodzi o wody smakowe, to choć wbrew pozorom nie są one szkodliwe dla naszego zdrowia, mogą być bardzo kaloryczne. Zazwyczaj zawierają one sztuczne barwniki, konserwanty i cukier. Jak pokazują testy, 1,5 litrowe opakowanie takiego napoju może dostarczyć tyle samo kalorii co drożdżówka lub pączek. Dlatego też warto traktować je jako przejście do picia wody mineralnej.

Przed zakupem takiego produktu trzeba jednak dokładnie sprawdzać etykietę i upewnić się, że nie ma na nim dodatku chemicznych substancji. Najlepiej wybierać napoje słodzone naturalnymi sokami z owoców. Można też samemu stworzyć wodę smakową.

Przepis na wodę smakową

Wystarczy do dzbanka z wodą wrzucić ulubione owoce i zostawić na 10 minut, aby przedostał się aromat i smak. Owoce, które można użyć to maliny, cytryny, limonki lub płatki róży lub mięty. Bez konserwantów jest to dużo lepsze dla naszego zdrowia.

Naukowcy twierdzą, że nawet minimalny spadek poziomu wody we krwi może mieć negatywny wpływ na nasz umysł. Jak twierdzą badania, ubytek do 20% prowadzi do śmierci.

Rola wody w organizmie człowieka

Woda odgrywa ważną rolę w życiu człowieka, ponieważ jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jej podstawowe funkcje to:

  • jest ona medium transportowym dla zarówno związków organicznych, jak i nieorganicznych, które są istotne dla fizjologicznych procesów ludzkiego ciała,
  • jest także rozpuszczalnikiem dla większości ważnych substancji chemicznych i  uczestniczy w różnych przemianach metabolicznych organizmu,
  • bierze udział we wszystkich procesach trawiennych oraz usuwa z organizmu toksyny, które są szkodliwe dla naszej fizjologii,
  • reguluje temperaturę ciała i ułatwia przesuwanie masy kałowej poprzez stymulacje perystaltyki jelit.

Wiesz, że woda jest istotna w procesie odchudzania. Sprawdź też, co jeść na diecie!